keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Mia Hamari "SIRKUS"


Mia Hamarin Sirkus Forum Boxissa

26.4.-19.5.2013

Mia Hamarin kuvataideakatemian lopputyönäyttely teki muinoin vaikutuksen surrealistisine eläinveistoksineen. Kirkkaan väriset, materiaaleiltaan hämmentävät unenomaiset otukset ovat muistoissani aika eri maata kuin Forum Boxin uusi näyttely.Enkeli, 2012, puu, pronssi, ripsetUudet työt sijoittuvat enemmin mainioon suomalaiseen nyky-puukuvanveistoon, Tapani Kokon ja Pasi Karjulan seuraan. Vaikka tämä yhteneväisyys nousee mieleen ehkä vain veistosten alimmasta jalusta-osasta, joka monella on kevyesti käsitelty, hakkuupölkyn kaltainen. Samankaltaisesta juuresta, ja tämä koskee varmasti myös aikalaisuutta, tekijät kasvavat omiin suuntiinsa: Karjulalla ja Kokolla on oma ekspressiivinen kuvakielensä, jota nämä käsialallaan veistävät, moottorisahaavat, polttavat ja maalaavat. Hamarin keinot ovat vaivihkaisemmat.


Veistos työstyy pelkistetymmästä materiaalisuudestaan asteittain yksityiskohtiin, jotka ovat esittävässä tarkkuudessaan kauniita ja pysäyttäviä. Tähän saattaa liittyä teoskohtaisesti maalaamista tai muita materiaaleja ja esineitä. Jotka ovat usein taiteilijan itse pronssista tai muusta valmistamia veistoksia. Materiaaliherkkyys on ihailtavaa. Ei tunnu koskaan, että varsinaiseen veistoksen rankaan olisi päälle liimattu, -maalattu tai –liitetty jotain, vaan kaikki tämä on aina luonnollinen osa kulloistakin oliota. Veistäminen on sen verran vahvaa, että näyttelyn otukset ottavat vaivatta omakseen kaiken niihin liitetyn luun, käpälän, tuohen ja silmäripsen.


Narri, 2012, puu, hirven varpaat
Igor, 2012, puu, luu, keramiikka


Klovni, 2013, puu, pronssi

Näyttely on vaikuttava vaikka sirkuskuvasto ei ole lajityyppinä henkilökohtaisesti koskaan oikein kolahtanutkaan. Klowneista ja tirehtööreistä on nähnyt varmaan liian monta kehnoa musavideotulkintaa. Hamarin näyttelyssä tällaiset oma mieltymykset eivät kuitenkaan häiritse; veistosten läsnäolo on vahva ja niitä kiertelee tarkkaavaisena.Linkkejä:
www.turku2011.fi/uutiset/waino-kuvanveistokilpailun-voittaja-valittu

:Kalle Turakka Purhonen

1 kommentti: